Ανατροπή στο επίδομα θέρμανσης. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε αύξηση του ποσού του επιδόματος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση καταλήγει στην απόφαση να δοθεί το ίδιο ποσό με πέρυσι, αλλά να το λάβουν περισσότεροι δικαιούχοι!
Επί της ουσίας αναπροσαρμόζονται τα εισοδηματικά κριτήρια με τέτοιο τρόπο που να καθιστούν δικαιούχους του επιδόματος, άγαμους με μεικτές αποδοχές έως και 1.250 ευρώ τον μήνα και ζευγάρια με μηνιαίο μεικτό μισθό μέχρι 2.000 ευρώ.
Ανοίγει η βεντάλια των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση του επιδόματος.
Αν και αρχικά ο σχεδιασμός πρόβλεπε την αύξηση του ποσού που θα δινόταν, εντούτοις η γραμμή φαίνεται να αλλάζει και να προωθείται η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Με άλλα λόγια να πάρουν περισσότεροι το επίδομα αυτό τον χειμώνα, ως ένα ακόμη «ανάχωμα» στο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.
Πού θα ανέβουν τα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης
Όπως λένε λοιπόν οι σχετικές πληροφορίες, τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα είναι αυξημένα μεταξύ 20% και 30% με παράλληλη γενναία αύξηση της προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο τέκνο, από τα 2.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 3.000 ή και ακόμη στα 4.000 ευρώ!
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός των ημερών και σίγουρα πριν από τις 15 Οκτωβρίου οπότε κάνει πρεμιέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ειδικό φόρο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τις ανοδικές προσαρμογές τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα διαμορφωθούν:
- Ανάμεσα στις 15.000 και 16.000 ευρώ για άγαμους από 12.000 ευρώ την περυσινή περίοδο
- Μεταξύ 24.000 και 26.000 ευρώ για ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρυσι και
- Στη ζώνη των 26.000-28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Επί του παρόντος δεν προκύπτει αύξηση και των περιουσιακών κριτηρίων τα οποία αναμένεται να παραμείνουν στα περυσινά επίπεδα.
Τι ισχύει με το επίδομα θέρμανσης
Ένας μαθηματικός τύπος και μια λίστα 14.000 οικισμών ανά την Ελλάδα, καθορίζει από πέρυσι το ύψος του επιδόματος που αναλογεί σε κάθε νοικοκυριό. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα του τι ποσό θα βγάλει αυτός ο υπολογισμός, το επίδομα θέρμανσης που θα δει τελικά ο δικαιούχος στον τραπεζικό του λογαριασμό δεν πέφτει κάτω από τα 80 ευρώ.
Τα ποσά που προκύπτουν, μέσα από αυτούς τους υπολογισμούς, προσαυξάνονται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας: Εντούτοις, το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης -σε καμία περίπτωση- δεν υπερβαίνει τα 650 ευρώ.
Ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ουσιαστικά «εξατομικεύει» τα χορηγούμενα ποσά, καθώς όπως μπορεί να δει κανείς μέσα και από παραδείγματα που θα παραθέσουμε, προκύπτουν διαφορές στο επίδομα ακόμη και ανάμεσα σε οικογένειες που μπορεί να ζουν στην ίδια πόλη, αλλά διαμένουν σε διαφορετικές γειτονιές. Εκ των πραγμάτων τα υψηλότερα ποσά του επιδόματος χορηγούνται σε ορεινά χωριά.
Τι επίδομα θέρμανσης θα πάρουν στις ορεινές περιοχές
Ας δούμε όμως τι έλαβαν ενδεικτικά πέρυσι σε κάποιες από αυτές τις ορεινές περιοχές νοικοκυριά χωρίς παιδιά:
- Το υψηλότερο ποσό επιδότησης το λαμβάνουν οι κάτοικοι του χωριού Βελούχι Ευρυτανίας, καθώς αυτό διαμορφώνεται στα 356,4 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το επίδομα περιορίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
- Στο Νυμφαίο, στην Φλώρινα, το επίδομα θέρμανσης περιορίζεται στα 332,20 ευρώ.
- Περτούλι Τρικάλων εκεί το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται στα 299,2 ευρώ.
- Ραφήνα, χωριό της Καρδίτσας στα δυτικά της Λίμνης Πλαστήρα, το επίδομα είναι στα 281,6 ευρώ.
- Στο Νεστόριο της Καστοριάς, το ποσό του επιδόματος θέρμανσης φθάνει τα 272,80 ευρώ.
- Και στο ορεινό χωριό Καστανιά, στο νησί της Σάμου, το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνεται στα 125,40 ευρώ
Ακολουθήστε την XanthiDaily σε όλες τις πλατφόρμες για να μαθαίνετε καθημερινά τα νέα της Ξάνθης: