Main Menu

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2025
Ξάνθη, GR
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio
ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ! Σεισμός 3,7 βαθμών στο Νευροκόπι Δράμας-Κουνήθηκε και η Ξάνθη

Μανώλης Τσέπελης: Με οργανωμένη προσπάθεια, ο περιπατητικός τουρισμός μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 4ης Συνάντησης Μονοπατιών που ανέλαβε ο Δήμος Ξάνθης, ως διαχειριστής ενός μεγάλου πιστοποιημένου ευρωπαϊκού μονοπατιού, του Nestos Rodopi trail.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις στο Συνεδριακό Κέντρο Κομνηνών, το Σάββατο 13 και στον χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου «αποκάλυψαν» ένα πλούσιο φυσικό απόθεμα, όχι μόνον στην Ξάνθη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, που περιμένει να αξιοποιηθεί -με συλλογική και συντονισμένη δράση.

Παράλληλα, εκπρόσωποι από περιοχές όπως το Πήλιο, τη Σαλαμίνα, τα Κύθηρα, τη Χαλκιδική, την Καστοριά, την Αμοργό, την Καλαμάτα, την Αχαΐα, την Πελοπόννησο, την Άνδρο και την Ήπειρο -που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο Μονοπατιών στη χώρα- καθώς και από τους τοπικούς συλλόγους της περιοχής μας είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πεζοπορικές διαδρομές σε τμήματα του Πιστοποιημένου Μονοπατιού Nestos Rodopi trail, στην Ξάνθη.

Ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, επισήμανε την ανάγκη μιας οργανωμένης και συστηματικής συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Ξάνθης με την Περιφέρεια ΑΜΘ, για την ουσιαστική αξιοποίηση της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού, του περιπατητικού τουρισμού. «Ελλάδα δεν είναι μόνον ο συμβατικός τουρισμός. Υπάρχει και αυτό το τουριστικό κομμάτι που μπορούμε να προβάλουμε και να είμαστε όχι μόνον ανταγωνιστικοί, αλλά και περισσότερο ελκυστικοί από άλλα σημεία στον κόσμο», σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι ο τουρισμός των Μονοπατιών θα μπορούσε να είναι πηγή εξωστρέφειας, απασχόλησης και βιώσιμης ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. «Τέτοιες δράσεις θα πρέπει να εντάσσονται στα Τεχνικά Προγράμματα των Δήμων, αλλά και των Περιφερειών της χώρας», επισημαίνοντας ότι οι δήμοι χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάδειξη υποδομών όχι όμως και για τη συντήρησή τους, που αποτελεί βασική προϋπόθεση, όπως είπε, για τη χάραξη ενός σχεδιασμού αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

«Η συγκεκριμένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού μπορεί να προσελκύσει σε μια περιοχή, έως και 30.000 επισκέπτες, ετησίως,  που ασχολούνται συστηματικά με τον περιπατητικό τουρισμό», σημείωσε ο Μανώλης Τσέπελης  και υπογράμμισε, ότι «στόχος του Δήμου Ξάνθης είναι αυτή η προσπάθεια να επεκταθεί και να αφορά τον κάθε πολίτη, από 5 έως 105 ετών».

«Η συνεργασία μας με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τη δημιουργία σχετικού υλικού, θα δώσει τη δυνατότητα στην εκπαίδευση να ενημερώνει καταρχήν σε θεωρητικό επίπεδο για τη φύση και τα οφέλη της επαφής του ανθρώπου με αυτή και  στη συνέχεια,  σχολεία και από τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης να προγραμματίζουν  εκπαιδευτικές εκδρομές στην περιοχή μας, στην περιοχή της Σταυρούπολης, ώστε να επιτυγχάνεται και μια πρακτική, αποτελεσματική, βιωματική προσέγγιση», τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης.

Ο Δήμαρχος έθεσε εαυτώ στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου δήμου στην Ελλάδα για συνεργασία, χαιρετίζοντας την απόφαση των συμμετεχόντων στην 4η Συνάντηση για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα ανάδειξης και προβολής για την Πεζοπορία και τα Μονοπάτια στην Ελλάδα.

Επισήμανε, μάλιστα, την αναγκαιότητα ένταξης των Μονοπατιών, στον Χάρτη των Ποταμιών και των Γεφυρών των Δήμων της χώρας, ώστε «να υπάρξει μια ενιαία, συντονισμένη και ουσιαστική προβολή του Περιπατητικού Τουρισμού, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.