Παγκόσμιος επιδημιολογικός συναγερμός ηχεί και πάλι λόγω της εξάπλωσης των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, της ιογενούς λοίμωξης που μέχρι τώρα καταγραφόταν σε χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής.
Με την κυκλοφορία του κορωνοϊού να έχει μόλις τεθεί υπό έλεγχο και τους διεθνείς υγειονομικούς οργανισμούς να ανακοινώνουν την ύφεση της πανδημίας, αλλά και να ετοιμάζονται για πιθανό επόμενο κύμα κορωνοιού, η νέα επιδημιολογική πρόκληση δημιουργεί ευλόγως προβληματισμό και αγωνία. Μοιάζει δε ειρωνεία η χρονική συγκυρία για το ξέσπασμά της, καθώς το τείχος ανοσίας στις περισσότερες δυτικές χώρες επέτρεπε μεγάλη αισιοδοξία για ήρεμο καλοκαίρι απο πλευράς κορωνοϊού. Ωστόσο, τα δεδομένα τώρα αλλάζουν επιδημιολογικά και ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η μετάδοση της λοιμώδους νόσου.
Η αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων είναι ραγδαία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με γνωστή προς το παρόν αφετηρία το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τις 7 Μαΐου που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα, ένα ντόμινο εκατοντάδων κρουσμάτων έχει σχηματισθεί στην Ευρώπη, με τουλάχιστον 8 χώρες να δηλώνουν η μία μετά την άλλη κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων. Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, περιλαμβάνονται στον νέο επιδημιολογικό χάρτη, ενώ κρούσματα αναφέρθηκαν και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που παρακολουθεί στενά την πορεία της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου, συνεδρίασε χθες για το θέμα δεδομένης της αιφνίδιας και απότομης εξάπλωσης των κρουσμάτων. Οπως ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας.
Μάλιστα, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, κ. Χανς Κλούγκε, εξέφρασε την ανησυχία του για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων τους θερινούς μήνες δεδομένου ότι είναι μια περίοδος με έντονη κινητικότητα για τον πληθυσμό. «Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην Ευρώπη με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς», τόνισε.
Δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα στη χώρα μας
Κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ωστόσο, μετά τα κρούσματα στην Ευρώπη, το ενδεχόμενο καταγραφής της νόσου και στην Ελλάδα είναι ορατό. Στα νοσοκομεία έχει σημάνει συναγερμός ώστε να εντοπιστεί εγκαίρως και να απομονωθεί τυχόν ύποπτο περιστατικό.
«Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα» επισημαίνουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ και καλούν τους πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι και να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, το δε εξάνθημα εμφανίζεται 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των άλλων συμπτωμάτων.
Πάντως με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό θεωρείται χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή μεταδοτικότητα.