Με τη συμμετοχή όλων των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της χώρας, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΚΕΔΕ, αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων, καθώς και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτωνκαι με εισηγητές με γνώση και εμπειρία στα θέματα εναλλακτικής διαχείριση αποβλήτων, πραγματοποιήθηκε η 14η Πανελλήνια Σύνοδος των ΦΟΔΣΑ στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Ξάνθης καλωσορίζοντας τους συνέδρους, ως ο οικοδεσπότης της Συνόδου, επισήμανε ότι η συνάντηση της Αλεξανδρούπολης σηματοδοτεί ουσιαστικά την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος που είναι το πρώτιστο, αλλάκαι τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων…
«ΟΕθνικός Σχεδιασμός και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν νέους και πιο
αυστηρούς στόχους. Για το λόγο αυτό επιζητούμε τις συνεργασίες και τα καλά
παραδείγματα από άλλες περιπτώσεις και άλλες περιοχές. Διαθέτοντας υπομονή καιεπιμονή, θα συνεχίσουμε το έργο μας για τη βελτίωση της διαχείρισης των
απορριμμάτων στην περιοχή μας».
Αναφερόμενος στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 3 Μαΐου, σημείωσε ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς, «η συνεργασία που είχαμε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με όλους τους φορείς: Περιφέρεια, 22 Δήμους, υπηρεσίες και με τα συναρμόδια υπουργεία καταφέραμε, λειτουργώντας με ιδιωκτικοοικονομικά κριτήρια να δημιουργήσουμε μέσα σε 24 μήνες τη ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, η οποία, σήμερα,λειτουργεί πιλοτικά».
Υπογράμμισε ότι η όποια καθυστέρηση που υπήρξε έδωσε τη δυνατότητα στους συνεργαζόμενους φορείς της ΠΑΜΘνα αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις εξελίξεις στην τεχνολογία για να αντιμετωπιστεί το περίπλοκο εγχείρημα που λέγεται «στερεά απορρίμματα», ώστε να σημειωθούν τα καλύτεραπεριβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη -βάσει των μετρήσιμων ευρωπαϊκών αποτελεσμάτων.
«Αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο μπορούμε επιπλέον να διαχειριστούμε τα υπόλοιπα των απορριμμάτων, ώστε να φτάνουν στους ΧΥΤΥ σε ποσοστό κάτω του 10%. Αυτός είναι ο επόμενος στόχος και θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για τον πετύχουμε», τόνισε.
Επίσης ανέφερε ότι βασικό ζήτημα για τους Δήμους είναι η ανακύκλωση -η διαλογή στην πηγή- που αποτελεί τη δεύτερη φάση αυτής της μεγάλης προσπάθειας, επισημαίνοντας ότι όταν οι υποδομές ολοκληρωθούν, τότε το επόμενο στάδιο είναι η ενημέρωση των πολιτών, που θα αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Μανώλης Τσέπελης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου με τον οποίο συζήτησαν τα τρέχοντα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Δήμαρχο Ξάνθης, στη συνέχεια, τον ξενάγησε στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, για την οποία, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε εντυπωσιασμένος.
Στη ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης ξεναγήθηκαν την επομένη μέρα οι εκπρόσωποι των ΦΟΔΣΑ της χώρας, οι οκτώ εκπρόσωποι της ΕΕ, τα στελέχη των υπουργείων, καθώς και όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο.