Main Menu

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ξάνθη την πρωτοχρονιά-Νεκρός ένας 29χρονος

Η Μελίς Μάλκο από την Γλαύκη Ξάνθης και η επενδυτική-καινοτόμα πρόταση της για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Ποια είναι η Μελίς Μάλκο;

Η Μελίς Μάλκο γεννήθηκε στην Γλαύκη, Ξάνθης το 1999. Η αυτοδοκιμασία ήταν η μεγάλη της αγάπη από πολύ μικρή ηλικία. Στα χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πήρε μέρος στο πρόγραμμα Erasmus+ “YoungEntrepeneurs” και ταξίδεψε στην Ιταλία, Ολλανδία και την Τουρκία από όπου πήρε και τα πρώτα εφόδια για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία των νέων. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός, Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος και Β. Εργοθεραπείας για να αναπτύξει την αλληλεγγύη που ήθελε να προσφέρει και να βοηθάει τους συνανθρώπους της.

Η Μηχανική είναι η κινητήρια δύναμη της καθώς την εκφράζει απολύτως και της δίνει τις δυνατότητες να σχεδιάζει τα όνειρα της και να τα παρουσιάζει. Η αγάπη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεκίνησε από τις ακαδημαϊκές της σπουδές όπου και έκανε την πτυχιακή της έρευνα και δεν σταμάτησε μόνο εκεί. Η πρώτη επαφή παρουσίασης της ιδέας που είχε ήταν ο διαγωνισμός FallingWallsLabGreece 2022 όπου κατάφερε να φτάσεις στους 7 καλύτερους φιναλίστ με τίτλο “ BreakingtheWallsofEnergy”.

Το FallingWallsLab είναι διεθνές φόρουμ για τη νέα γενιά καινοτόμων, προτοπόρων, δημιουργών και οραματιστών. Στόχος είναι η σύνδεση νέων επιστημών και επιχειρηματιών από όλους τους τομείς σε μια πλατφόρμα παγκόσμιας κλάσης που τους βοηθά να προωθήσουν τις καινοτομίες τους, να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να δημιουργήσουν σχέσεις μεταξύ τους, χτίζοντας ένα παγκόσμιο δίκτυο και μια βιώσιμη κοινότητα καινοτόμων.Η  Μελίς έχει το όραμα και θέλει να ρίξει τους τοίχους της ενέργειας, να φτιάξει έναν κόσμο πιο φιλικό στο περιβάλλον και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει κάνει την διατριβή της στις ανεμογεννήτριες. Πιστεύει πως με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που δεν αξιοποιούνται κατάλληλα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και τέλος να βελτιώσουν την δημόσια υγεία.

Για να ενθαρρύνει τους νέους και τα παιδιά της ηλικίας της πήρε μέρος στο “InspiringVoices” του γραφείου διασύνδεσης της ΑΣΠΑΙΤΕ. Όπου το podcastτης είχε ως θέμα «Toόραμα».

Συνέχισε κατευθείαν με τον διαγωνισμό GreenTechChallengeόπου έκανε και το networkingμε επιστημονικούς συνεργάτες, μέντορες, επιχειρηματίες αλλά και παιδιά με τον ίδιο ζήλο. Το GreenTechChallenge του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου αποτελεί το μεγαλύτερο Εθνικό Πρόγραμμα Πράσινης Καινοτομίας. Απευθύνεται σε startups, καινοτόμες ΜμΕ, ερευνητές, και φοιτητές που θέλουν να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις που αφορούν το Περιβάλλον, την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ποια είναι η επενδυτική καινοτόμα-πρόταση της Μελίς με την ομάδα της την

 Bee-Hydrogen (B-H2);

Πιστεύοντας και θέλοντας να αφήσoυν ένα πράσινο περιβάλλον στις επόμενες γενιές προτείνουν την παραγωγή πρασίνου υδρογόνου από ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) αξιοποιώντας τις ήδη υπάρχοντες εγκαταστάσεις όπως είναι τα φράγματα ή οι λιμνοδεξαμενές. Ως Ξανθιώτισσα ήθελε να αναδείξει τον τόπο της και να εφαρμόσει σε αρχικό στάδιο την επιστημονική της έρευνα στο Φράγμα «Θυσαυρού» Δράμας.

Στόχος μας είναι η εφαρμογή της ιδέας μας στην Δράμα στο φράγμα του “Θησαυρού”. Καθώς η ενεργειακή αγορά σήμερα βρίσκεται σε ραγδαίες εξελίξεις το ίδιο ισχύει και για το ερευνητικό κομμάτι.Ο σκοπός του παρόντος επενδυτικού σχεδίου προκύπτει από την ανάγκη υλοποίησης της συγκεκριμένης καινοτόμου ιδέας προέκυψε από το γεγονός ότι στις μέρες μας τα παρόντα καύσιμα αφήνουν σημαντικό περιβαλλοντικό Αποτύπωμα και ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Παράλληλα η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται προς την φιλική αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το υδρογόνο είναι το πιο βιώσιμο καύσιμο του άμεσου μέλλοντος.Η ανάλυση της αγοράς εργασίας και η υπό Μελέτη παραγωγής υδρογόνου απευθύνεται σε όλη την κοινότητα καθώς το υδρογόνο είναι το μόνο καύσιμο με μηδενικούς ρύπους και οικολογικό.Έχουν γίνει χρήματοοικονομικές αναλύσεις και αξιολογήσεις επενδύσεις για την εξέταση της βιωσιμότητας της εν λόγω ιδέας και κατά πόσο είναι ελκυστικό το επενδυτικό σχέδιο.

Η παραγωγή εγχώριου άφθονου πράσινου υδρογόνου θα αναβαθμίσει όλη την τοπική κοινωνία – οικονομία και θα συμβάλλει στην δημιουργία καινούργιων θέσεων εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φράγμα βρίσκεται σε πολύ κομβικό σημείο καθώς συνορεύει με αρκετές χώρες και θα μπορεί κάλλιστα να γίνεται η διάθεση του και εκτός Ελλάδας.

 

Ακολουθήστε την XanthiDaily σε όλες τις πλατφόρμες για να μαθαίνετε καθημερινά τα νέα της Ξάνθης:

Google News       Youtube    Twitter   Facebook     Instagram