Main Menu

Χατζηϊωάννου-Sprider: Δύο χρόνια στα αζήτητα η μονάδα της Ξάνθης

Στο απόγειό της έφτασε να διαθέτει δίκτυο 114 καταστημάτων εκ των οποίων 88 στην Ελλάδα και άλλα 26 στα Βαλκάνια και να εμφανίζει τζίρους της τάξης των 160 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για τη «Χατζηϊωάννου  ΑΒΕΕ» και το βιομηχανικό ακίνητό της στη Γενισέα Ξάνθης, που  βρίσκεται στη μέγγενη των πλειστηριασμών χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να βγει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εκ νέου σε πλειστηριασμό η βασική παραγωγική μονάδα της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας ένδυσης Sprider Stores, των αδελφών Σάκη και Σάββα Χατζηϊωάννου, η οποία επιδίωκε να γίνει η ελληνική εκδοχή της… Zara, αλλά τελικά πτώχευσε τον Οκτώβριο του 2013.

Μάλιστα η εν λόγω μονάδα αναμένεται να βγει σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή πώλησης έναντι των προηγούμενων ηλεκτρονικών σφυριών. Το πρώτο σφυρί τον Δεκέμβριο του 2021 είχε τιμή εκκίνησης 2.580.000 ευρώ, αλλά δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος. Ο πλειστηριασμός που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου του 2023 είχε μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς στα 2.064.000 ευρώ. Στον επικείμενο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, η τιμή εκκίνησης αναμένεται να διολισθήσει περαιτέρω.

Σημειώνεται πως η Άτρια Υπηρεσίες Ακινήτων ΑΕ, που είναι η συνεργαζόμενη εταιρεία της CBRE για την Ελλάδα και την Κύπρο, προωθεί τη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού κατ´ αποκλειστικότητα.

Τα χαρακτηριστικά του βιομηχανικού ακινήτου

Πρόκειται για ακίνητο συνολικής επιφάνειας 25.055,08 τ.μ, ανεπτυγμένο σε οικόπεδο επιφάνειας 48.822,00 τ.μ.. Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε το 2001 και αποτελείται από ένα κύριο κτήριο βιομηχανικής χρήσης επιφάνειας 24.152,83 τ.μ. και αρκετούς βοηθητικούς χώρους (χώρος γραφείων, φυλάκιο εισόδου, δεξαμενές νερού, δεξαμενή φυσικού αερίου, στεγασμένοι χώροι στάθμευσης κτλ.) συνολικής επιφάνειας 902,25 τ.μ.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει το ακίνητο, «το κύριο κτήριο έχει κατασκευαστεί με μεταλλικές δοκούς και μεταλλικά πάνελ. Η εξωτερική κατάσταση του ακινήτου χαρακτηρίζεται ως καλή. Οι δρόμοι εντός του οικοπέδου του ακινήτου είναι ασφαλτοστρωμένοι, ενώ το ακίνητο είναι περιφραγμένο με μεταλλικούς πασσάλους και μεταλλικό συρματόπλεγμα. Το βιομηχανικό ακίνητο είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως ως εργοστάσιο επεξεργασίας και κατασκευής υφασμάτων».

Το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 μ από την επαρχιακή οδό Ξάνθης – Αβδήρων, 2 χλμ από την κωμόπολη της Γενισέας, 6 χλμ από την Εγνατία Οδό και 20 χλμ από την πόλη της Ξάνθης.

Το κρεσέντο επενδύσεων οδήγησε σε γρήγορη πτώση

Η Spider Stores ιδρύθηκε το 1971 από τους Αθανάσιο και Σπύρο Αργυρό, ενώ το 1999 το 80% εξαγοράστηκε από τον όμιλο Χατζηιωάννου.

Τα αδέλφια Χατζηϊωάννου που είχαν αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία έδρευε στην Ξάνθη και συγκεκριμένα το εμπορικό σήμα Venus, που αργότερα έγινε γνωστό μέσω των καλσόν αλλά και των εσωρούχων Venus Victoria, είχαν φιλόδοξους στόχους. Παράλληλα με το χτίσιμο, μέσω διαδοχικών εξαγορών, του «Ομίλου Χατζηιωάννου» πόνταραν και σε άλλες δραστηριότητες, όπως έδειξε η εμπλοκή τους με την απόκτηση της άδειας για το καζίνο της Ξάνθης στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και αργότερα με το ποδόσφαιρο, αλλά και με την εισαγωγή της Sprider στο ΧΑ.

Το 2004 η εταιρεία δημιούργησε νέο Logistics Center, έκτασης 12.000 τ.μ., στην Ανθούσα Αττικής ενώ σταδιακά τα επόμενα χρόνια διείσδυσε στην αγορά των Βαλκανίων, επεκτάθηκε στην Πολωνία, έκανε προσπάθεια διείσδυσης στην αγορά της Αγγλίας.

Το 2008, ξέσπασαν πυρκαγιές στα καταστήματα της Λυκόβρυσης, αλλά και της Ερμού, με την τελευταία να συνδέεται με τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει  στην Αθήνα, λόγω της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η… κακή της τύχη συνεχίστηκε και το 2012, καθώς κάηκαν ολοσχερώς τα κεντρικά γραφεία και οι αποθήκες της εταιρείας στην Ανθούσα, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη αρχίσει με την εταιρεία να οδηγείται σε λουκέτο την 1η Οκτωβρίου του 2013, κι αυτό οδήγησε στην ανεργία 890 υπαλλήλους.

ΠΗΓΗ