Main Menu

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
23°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Ασφάλιση Των επιχειρήσεων και κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών

Γράφει ο Γιώργος Καρυώτης,Διευθυντής πωλήσεων της Allianz -Ευρωπαικής Πίστης στην Ξάνθη,

Στις 03/07/2024 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο νόμος 5116 ο οποίος έχει ως σκοπό :

Την ανάπτυξη και επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών

Την ενίσχυση του πλαισίου για την Κρατική Αρωγή προς της επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και την ενδυνάμωση των αρμοδίων υπηρεσιών κρατικής αρωγής και την διοικητική τους ευελιξία με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αναφορικά με την ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Καθιερώνεται η υποχρεωτική ασφάλιση μεγάλων επιχειρήσεων καθώς σύμφωνα με το άρθρο 5 οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω των 2εκ € ασφαλίζονται υποχρεωτικά από 01/01/2025 έναντι των κινδύνων Πλημμύρας, Σεισμού και Δασικής πυρκαγιάς

Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει κατ ελάχιστον τον κίνδυνο των υλικών ζημιών που προκαλούνται στις ιδιόκτητες κτιριακές  εγκαταστάσεις   , καθώς και σε λοιπά στοιχεία του ενεργητικού της επιχείρησης ( εξοπλισμό , Α ύλες , εμπορεύματα , μέσα παραγωγής κλπ) και για ποσοστό τουλάχιστον 70%  της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού .

Οι επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν  προβλέπεται αυτοτελές πρόστιμο 10.000 €  και εάν δεν συμμορφωθούν σε χρονικό διάστημα 30 ημερών το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.

Η διάταξη προβλέπει ότι οι υπόχρεες επιχειρήσεις σε ασφάλιση εξαιρούνται από κάθε μορφής επιχορήγηση κρατικής αρωγής και στεγαστικής συνδρομής για υλικές ζημιές στα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία του ενεργητικού τους, που επήλθαν εξ αιτίας των προβλεπόμενων στον νόμο κινδύνων .

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν θα δίνεται κρατική αρωγή για το υπόλοιπο ποσοστό τη ζημιάς .

Έτσι με την ορθή εφαρμογή του νόμου από 01/01/2025  οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις καλούνται να διαμορφώσουν ειδικότερο ασφαλιστήριο συμβόλαιο για επιχειρήσεις με τις ως άνω προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά

Επιπλέον του νόμου αυτού στην φετινή  ΔΕΘ ανακοινώθηκαν και τα παρακάτω μέτρα

Πρώτον, την έκπτωση του καταβαλλόμενου ΕΝΦΙΑ κατά 20% (από 10% που είχε ψηφιστεί για πρώτη φορά το περυσινό καλοκαίρι  για όσα ακίνητα είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών και έχουν αξία χαμηλότερη των 500.000 ευρώ.

Δεύτερον, για τα ακίνητα με αξία άνω των 500.000 ευρώ, η έκπτωση θα διατηρηθεί στο 10%, ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους θα ωθηθούν ενδεχομένως και αυτοί να συνάψουν συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλισης λόγω του ότι δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής από τον Απρίλιο του 2025 και μετά.

Τρίτον, ενώ  ψηφίστηκε η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών υψηλότερο των δύο εκατ. ευρώ  από τον Απρίλιο του 2025 η υποχρεωτική ασφάλιση θα ξεκινά από τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.

Τέταρτον, θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν (και) έναντι φυσικών καταστροφών και το σύνολο των οχημάτων, ιδιωτικών και επαγγελματικών, πράγμα που θα γίνεται είτε με την έναρξη των συμβολαίων είτε με την ανανέωσή τους.

Συνοψίζοντας, ο νόμος 5116 δίνει το έναυσμα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η υλοποίηση του χρειάζεται σχεδιασμό και συνεννόηση μεταξύ πολιτείας κι ασφαλιστικού θεσμού ώστε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Παράλληλα, υπάρχουν πτυχές του ασφαλιστικού κλάδου που η υποχρεωτικότητά τους θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής όλων μας.

Η ασφάλιση της κατοικίας και της επιχείρησης κοστίζει πολύ λιγότερο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι .

Ρωτήστε το ασφαλιστικό σας πράκτορα

Με εκτίμηση

Καρυώτης Γιώργος

—————————————-

Πληροφορίες: Γεωργίου Σταύρου 7-15, Ξάνθη, τηλ. 2541083383-84

Κιν. 6945188053