Άλλη μια μαθητική αποστολή του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης, συγκεκριμένα η τρίτη μέσα σ’ έναν χρόνο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Μετά τα περσινά -8ο και 8ο+ -Συνέδρια στη Ρώμη και στοΠαρίσι, αυτή τη φορά προορισμός μας ήταν το Μόναχο και το 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο,με γενικό θέμα:«Η Γερμανία των Ελλήνων-Η Ελλάδα των Γερμανών. Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στον γερμανόφωνο πολιτισμό».
Η αποστολή μας αποτελούνταν από 41 μαθητές της Β΄ Λυκείου και 4 εκπαιδευτικούς, ενώ το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το διάστημα 25/11-02/12/2024 με πρωτοβουλία του κ. Νίκου Κούκη, φιλόλογου-ιστορικού, προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και προέδρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών,σε συνδιοργάνωση του Ιδρύματος «Παλλάδιον» (StiftungPalladion)με έδρα το Μόναχο και της AssociationEuropéenedesEnseignants (AEDE), υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο.
Ο τρόπος δουλειάς μας
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας με σκοπό να δημιουργήσουν μια εισήγηση που θα συνδύαζε παρουσίαση και δρώμενο. Με τον συντονισμό 4 φιλολόγων-καθηγητών του Σχολείου μας (Μαρίας Βαφειάδου, Μαρίας Γκόγκου, Αλέξανδρου Δημαρά, Βάγιας Παπαδοπούλου), με πολλές πρόβες που κατάφεραν να χωρέσουν στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα μαθητών και καθηγητών, η εισήγησή μας ετοιμάστηκε και ο ενθουσιασμός των παιδιών για το ταξίδι και την εμπειρία του Συνεδρίου κορυφώθηκε!
Το project μας: Η Παρουσίαση…
Η μαθητική μας αποστολή ταξίδεψε στη Βαυαρία (Μόναχο & Νυρεμβέργη) το διάστημα 28/11-01/12/2024. Οι μαθητές μας ήταν έτοιμοι για την εισήγησή μας με τίτλο «Ξενάγηση σε ελληνικές γωνιές του Μονάχου». Και κατά κοινή ομολογία έκλεψαν τις εντυπώσεις! Γενικός συντονιστής της εισήγησης ήταν ο μαθητής μας Πέτρος Παυλίδης. Οι μαθήτριες Χρύσα Παντράκη και Στεφανία Σαββίδου ανέλαβαν σε διάλογο μεταξύ τους να μας ξεναγήσουν σε σημεία της πόλης του Μονάχου που σχετίζονται με πρόσωπα και στιγμές της ελληνικής ιστορίας, ενώ η όλη παρουσίαση επενδύθηκε με powerpoint, τη γενική επιμέλεια του οποίου είχε ο μαθητής μας Γιάννης Μασούρας.
… καιτο Performance «Μoving Τhrough Munich: A dance for connection»!
Τοprojectμας «απογειώθηκε» μετομοντέρνοχορευτικόπουετοίμασανκαιεκτέλεσανοιμαθήτριεςΆρτεμιςΔημητριάδου, ΕιρήνηΠουρναράκηκαιΜάγδαΧατζηκωνσταντίνου,μετίτλο«ΜovingΤhroughMunich: Adanceforconnection», τοοποίοοιμαθήτριες εμπνεύστηκαναπότοτραγούδι “Human”, τουRag’n’BoneMan. Μέσα στον σύντομο χρόνο των 10 λεπτών που είχε κάθε Σχολείο για την εισήγησή του λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής στο φετινό Συνέδριο, οι μαθητές μας κατάφεραν να χωρέσουν το ταλέντο, τη φαντασία, την όρεξη και τη δημιουργικότητά τους!
Η εμπειρία της αποστολής μας στο Μόναχο
Πέραν της μοναδικής εμπειρίας του Συνεδρίου η μαθητική μας αποστολή είχε την ευκαιρία για πλήθος εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εμπειρίες, που μας έκαναν όλους κοινωνούς μιας υψηλής αισθητικής, καθώς το βιωματικό αποτύπωμά τους θα μείνει χαραγμένο στις ψυχές και το πνεύμα των μαθητών μας, μελλοντικών πολιτών της Ευρώπης και του κόσμου.
Οι κυριότεροι σταθμοί της αποστολής μας….
… ήταν το ιστορικό Κέντρο του Μονάχου, η Γλυπτοθήκη, τα Προπύλαια, το μεγαλύτερο μνημείο στον κόσμο αφιερωμένο στην ελληνική Επανάσταση,το BMWWelt, αλλά καιτον χώρο μνήμης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Dachau. Πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι μας συγκίνησε η στάση και η συμπεριφορά των μαθητών μας, καθώς ήταν έκδηλα ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση με τα οποία αντιμετώπιζαν όσα έβλεπαν στον μοναδικό αυτό ιστορικό χώρο μνήμης… Επισκεφτήκαμε επίσης το Deutsches Museum, το μεγαλύτερο τεχνολογικό μουσείο του κόσμου, τον Αγγλικό Κήπο, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο, το Παλάτι των Νυμφών (SchlossNymphenburg) και το γήπεδο AllianzArena της Bayern Μονάχου.Τέλος, κάναμε μια ολοήμερη εκδρομή στη Νυρεμβέργη, όπου περιδιαβήκαμε τον χώρο, όπου έγινε η γνωστή Δίκη της Νυρεμβέργηςκαι έπειτα το Κάστρο της πόλης, το ιστορικό της κέντρο γύρω από τον ποταμό Πέγκνιτς και τη διάσημη Christindlesmarkt, τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας.
Άξονας 3 Αυτοαξιολόγηση Σχολικής Μονάδας
Να σημειώσουμε τέλος ότι η όλη εμπειρία της μαθητικής μας αποστολής αποτέλεσεμια από τις πιο ουσιαστικές και βιωματικές δράσεις του Άξονα 3 της Αυτοαξιολόγησης της Σχολικής μας Μονάδας («Σχέσεις μεταξύ μαθητών-μαθητριών», ομάδα άξονα: Αλέξανδρος Δημαράς, Ηλίας Καραλίδης, Θανάσης Μπαρακλιανός, Ηρώ Τζαβέλλα, Βάγια Παπαδοπούλου-συντονίστρια), καθώς κατά τη διάρκεια του ταξιδιούείδαμε την αυτοπεποίθηση των μαθητών μας να ανεβαίνει και τις σχέσεις μεταξύ τους να ενισχύονται.
Οι συμμετέχουσες/οντες μαθήτριες/τες
Με αλφαβητική σειρά οι μαθητές που συμμετείχαν στο Συνέδριο είναι οι ακόλουθοι: Αναστασιάδου Ελένη, Άουαντ Μαρία, Απαλαγάκη Αμαλία, Βακιάνη Αθηνά, Γιαννιός Κυριάκος, Γικόνογλου Αλέξανδρος Μόσχος, Γκογκίδου Αικατερίνη, Γκουτζουβελίδης Χρήστος, Δημητριάδου Άρτεμις, Δροσόπουλος Γρηγόριος, Εμπλιούκ Χασάν, Καλλίδης Ισαάκ, Καρανικολάου Παναγιώτης, Κομίλης Παναγιώτης, Κουτσής Δαμιανός, Κουφογιαννίδης Μιχαήλ Ελπιδοφόρος, Μασούρας Ιωάννης, Μέκερα Αλιέ, Μπάρμπα Ευαγγελία, Μπιζάνης Γεώργιος, Νιζάμ Ερμάκ, Νικολάου Βασιλεία Μαρία, Ντάγκαλα Ζεχρά, Οσμάν Χασάν Αζρά, Παντράκη Χρυσούλα, Παυλίδης Πέτρος, Πιπιλιάγκας Ευάγγελος, Πουρναράκη Ιωάννα, Ρουντάρσκα Ιρίνα, Ρούφου Παγώνα Παρασκευή, Σαββίδου Στεφανία Ευσταθία, Σεϊφαντήν Ογλού Λεμάν, Σιδηροπούλου Δέσποινα, Σισαμπέρη Νικολέττα, Τακούδη Στυλιανή, Ταχσίνογλου Ντιλέμ, Τσάπαρη Ανδριάνα, Τσάπαρη Ιωάννα, Τσούγα Γεωργία, Χατζηκωνσταντίνου Μαρία Μαγδαληνή, Χριστακάκη Αγγελική.
Θερμές Ευχαριστίες
Τα μέλη της συντονιστικής ομάδας της μαθητικής αποστολής του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης στο 9οΕυρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στο Μόναχο, Αλέξανδρος Δημαράς, Μαρία Βαφειάδου, Μαρία Γκόγκου, Βάγια Παπαδοπούλου, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για την αμέριστη υποστήριξή τους στη διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης κ. Ολυμπία Λαμπάκη, στον Σύλλογο Διδασκόντων, καθώς και στονΣύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου μας.
Πάνω απ’ όλα όμως ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τα υπέροχα παιδιά μας που επέδειξαν πρωτόγνωρη ωριμότητα και μας έκαναν να χαρούμε μαζί τους αυτή την εμπειρία! Τους ευχόμαστε τα καλύτερα και σύντομα να έχουν ανάλογες ευκαιρίες που θα τους προσφέρουν πνευματική ανάταση και ψυχική αναζωογόνηση.
Θεσμοθέτηση βραβείου
Φέτος, ο Σύλλογος «Οι φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» θεσμοθέτησε την απονομή βραβείου προς τιμήν της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, το οποίο θα απονεμηθεί στο σχολείο εκείνο το οποίο θα διακριθεί στο φετινό συνέδριο.
Επιμέλεια κειμένου & φωτογραφικού υλικού:
Αλέξανδρος Δημαράς, Βάγια Παπαδοπούλου, φιλόλογοι 2ου ΓΕΛ Ξάνθης