Main Menu

Σχολική εφορεία Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης: “Nέες καταπιεστικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές στον χώρο της εκπαίδευσης.”

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέες καταπιεστικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές στον χώρο της εκπαίδευσης.

Το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης και αισθητικής αναβάθμισης του σχολείου μας, το γραφείο της Σχολικής Εφορείας του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης εκκενώθηκε. Σήμερα, στους ίδιους τους διαχειριστές του σχολείου δεν επιτρέπεται καν η είσοδος στο σχολείο στο οποίο είναι διαχειριστές. Πρόκειται για μια πρακτική που, όπως αναφέρεται, εφαρμόζεται με εντολή του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και είναι ξεκάθαρα καταπιεστική, αντιδημοκρατική και παράνομη.

Οι Σχολικές Εφορείες αποτελούν τους νόμιμους διαχειριστές των μειονοτικών σχολείων της Δυτικής Θράκης. Σήμερα, ωστόσο, αντί να τους δοθεί η δυνατότητα να ασκήσουν τα καθήκοντα και τις ευθύνες που τους αναθέτει ο νόμος, επιχειρείται η παράκαμψή τους με τεχνητά εμπόδια και η υπονόμευση της θεσμικής τους υπόστασης. Μια τέτοια εξέλιξη είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή.

Παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις και αλληλογραφίες με τις αρμόδιες αρχές, μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί κανένα συγκεκριμένο και θετικό αποτέλεσμα. Οι απαγορεύσεις αυτές, που στοχεύουν έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της μειονοτικής εκπαίδευσης, πρέπει να αρθούν αμέσως και να τερματιστούν τα εμπόδια που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματά μας.

Επιπλέον, αναρωτιόμαστε αν στα σχολεία της Ελληνικής Μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία επίσης λειτουργούν με καθεστώς κατοχυρωμένο από τη Συνθήκη της Λωζάννης, εφαρμόζονται παρόμοιοι περιορισμοί αν, δηλαδή, οι διαχειριστές των σχολείων αυτών αντιμετωπίζουν απαγορεύσεις ή εμπόδια στην είσοδο και έξοδο στα σχολεία τους.

Ως Σχολική Εφορεία του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης, θα συνεχίσουμε με συνέπεια να στηρίζουμε τη μειονοτική εκπαίδευση. Αντιλαμβανόμαστε ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί η εικόνα ενός «σχολείου με συγκρούσεις και αναταραχή», με στόχο την απομάκρυνση των μαθητών. Όμως, σε κάθε περίπτωση, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το σχολείο μας και ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα και κάθε πρόσφορο τρόπο για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.

Απορρίπτουμε αυτές τις καταπιεστικές πρακτικές και καλούμε τις αρμόδιες αρχές να λάβουν τις αποφάσεις που θα συνάδουν με το πνεύμα και την ιδιαιτερότητα των μειονοτικών σχολείων, των οποίων το καθεστώς διασφαλίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Τις καλούμε να ενεργούν σύμφωνα με το δίκαιο και τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες και να αφουγκραστούν τη φωνή της Σχολικής Εφορείας του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης.