Ο απολογισμός έργων και δράσεων της Δημοτικής Αρχής για τη διετία 2017 – 2018 πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Ξάνθης την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Επιμελητήριο Ξάνθης, παρουσία εκπροσώπων φορέων, τοπικών συλλόγων και πολιτών.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης ξεκίνησε την εισαγωγική του ομιλία ευχαριστώντας από καρδιάς όλους τους αιρετούς, εργαζόμενους, συνεργάτες, εκπρόσωπους φορέων και συλλόγων, και βέβαια όλους τους δημότες για την πολύτιμη συμβολή τους, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «ό,τι καταφέραμε μέχρι τώρα στον Δήμο μας είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας όλων».
Στη συνέχεια παρουσίασε τους πέντε κύριους πυλώνες της πολιτικής που ανέπτυξε η παρούσα Δημοτική Αρχή, οι οποίοι επικεντρώνονται:
- Στη συνεχή βελτίωση των αστικών υποδομών που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των κατοίκων.
- Στην ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογικών λύσεων.
- Στην αξιοποίηση ενεργειακών τεχνολογιών στις δημόσιες υποδομές και λειτουργίες, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
- Στις αποτελεσματικές υποδομές κοινωνικής στήριξης, σε προνοιακές υπηρεσίες που στοχεύουν στην εξατομικευμένη φροντίδα και στην κάλυψη αναγκών της οικογένειας και της τρίτης ηλικίας, στην ανθρωποκεντρικά δομημένη κοινωνική πολιτική.
- Στην ορθολογική και χρηστή διαχείριση των οικονομικών. Στην ορθολογική διαχείριση πόρων αξιοποίησης κάθε πηγής χρηματοδότησης και στην απάλειψη κάθε σπατάλης. Στην πλήρη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και στην οικονομική διαχείριση.
Ο κος Δημαρχόπουλος ανοίγοντας τον κύκλο των πεπραγμένων επισήμανε ότι «Με στρατηγική, σε πνεύμα ενεργούς συνεργασίας και συντονισμό δράσεων πετύχαμε, όχι μόνο να συνεχίσουμε το έργο μας, αλλά μπορούμε σήμερα να λέμε ότι ο Δήμος Ξάνθης είναι ένας από τους πιο οργανωμένους και “νοικοκυρεμένους” δήμους, από τους πλέον ορθολογικά διαχειριζόμενους».
Αναφερόμενος στο πλέγμα έργων και παρεμβάσεων που ολοκληρώθηκαν ή δρομολογήθηκαν ο Δήμαρχος Ξάνθης ξεκίνησε με τη νομιμοποίηση και αποκατάσταση του Κολυμβητηρίου. «Στόχος των παρεμβάσεων που υλοποιούμε είναι», όπως είπε, «να προσφέρουμε σε όλους τους συμπολίτες μας ένα καθόλα νόμιμο, λειτουργικότερο και ασφαλέστερο αθλητικό έργο». Βαρύτητα έδωσε ακόμη, στο έργο που έχει, ήδη, ξεκινήσει και εξασφαλίζει εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας έως 70%, ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του οδοφωτισμού στις γειτονιές της Ξάνθης και των οικισμών της και αφορά την αντικατάσταση περισσότερων από 7.000 συμβατικών ενεργοβόρων λαμπτήρων με φωτιστικά και λαμπτήρες LED.
Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο: Για τις πολυάριθμες παρεμβάσεις και εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης σε σχολικές μονάδες του Δήμου. Για την ολοκλήρωση κατασκευής και πιστοποίησης επτά σύγχρονων παιδικών χαρών, την αποκατάσταση δύο ακόμη στην κεντρική πλατεία Ξάνθης και στην πλατεία του Ευμοίρου, όπου ξεκινά η τοποθέτηση του εξοπλισμού και για τη διαμόρφωση επιπλέον πέντε παιδικών χαρών στην αστική περιοχή. Επίσης, για την κατασκευή του σύγχρονου Κυνοκομείου, έργο που επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής, για την αποκατάσταση του παλιού Δημαρχείου που ολοκληρώνεται και παραδίδεται ως χώρος συνάθροισης κοινού, για την εκτέλεση έργων ύψους άνω των 5 εκ. ευρώ της ΔΕΥΑΞ, που διασφαλίζουν την ποιότητα του πόσιμου νερού στον Δήμο και για τις καίριες παρεμβάσεις, τόσο για τη συντήρηση κοινόχρηστων χώρων, όσο και για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, οι οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας ξεπερνούν αριθμητικά τις 2.300, καθώς και για την προμήθεια και χρήση οικολογικών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων που τέθηκαν στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της καθαριότητας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έθεσε, στοχεύοντας στην υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης που για πρώτη φορά επί της θητείας του εφαρμόστηκε και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες, στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού καθαριότητας, στην εγκατάσταση υπόγειων κάδων απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης, καθώς και στην έναρξη προγράμματος για τη συγκέντρωση οργανικών αποβλήτων.
Σχετικά με την ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογικών λύσεων επικεντρώθηκε στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Βελτιώνω τον Δήμο μου», στην οποία, όπως τόνισε, έχουν καταχωρηθεί περισσότερα από 1000 αιτήματα πολιτών, στην επέκταση του ασύρματου δικτύου WiFi της πόλης και στους οικισμούς μέσω του προγράμματος WiFi4EU, όπως και στη διασύνδεση του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου του Δήμου Ξάνθης με το Ακαδημαϊκό Δίκτυο Eduroam.
Στον άξονα της κοινωνικής πολιτικής ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δημιουργία του ΚΕΠ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που διαθέτει και Κινητή Μονάδα εξυπηρέτησης των οικισμών της Σταυρούπολης. Επίσης, σε παρεμβάσεις για την αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων νηπίων σε παιδικούς σταθμούς, στη μείωση δημοτικών τελών που αποσκοπούν στη στήριξη της οικογένειας και των επαγγελματιών του Δήμου μας, καθώς και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Αναλύοντας τις πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας, ο Δήμαρχος Ξάνθης επισήμανε ότι «περισσότεροι από 8.000 συμπολίτες μας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επισιτιστικής και υλικής βοήθειας του ΤΕΒΑ και είναι σημαντικό για εμάς, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που παρέχεται μέσα από ανάλογα προγράμματα, να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο σε όσους έχουν ανάγκη».
Παράλληλα σημαντικό μέρος των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, όπως σημείωσε, κατευθύνθηκε στη βελτίωση της ελκυστικότητας του Δήμου και στην ανάδειξη του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της ορεινής περιοχής. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην υποβολή πρότασης στο Πρόγραμμα CLLD/LEADER για τη δημιουργία Κέντρου Τουριστικής Υποδοχής στον οικισμό Σταυρούπολης και στην υλοποίηση του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού», που συνδέει την Ξάνθη από την Παλιά Πόλη έως το Δασικό Χωριό «Ερύμανθος» κι αποτελεί το μεγαλύτερο περιπατητικό μονοπάτι στη Βόρεια Ελλάδα και το τρίτο στη χώρα.
Ο κος Δημαρχόπουλος έκλεισε την εισήγησή του σκιαγραφώντας τους στόχους του: «Με γνώση, στρατηγικό σχεδιασμό και στοχευμένη εργασία συνεχίζουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο τόπο για εμάς και τα παιδιά μας. Δώσαμε ένα σαφές δείγμα και βάλαμε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο με τις προκλήσεις της εποχής. Η Ξάνθη αλλάζει. Και την αλλάζουμε όλοι μαζί. Με σύνεση και συνεργασία, κινητοποιώντας όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, συνεχίζουμε σταθερά μπροστά με αισιοδοξία και σιγουριά για το αύριο του Δήμου μας!».