Main Menu

Έβρος: Μαζική αποστολή SMS σε πρόσφυγες και μετανάστες από την κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην αποστολή SMS-μηνυμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στα ελληνικά σύνορα εξαιτίας των ψευδών ειδήσεων που έχουν διαδοθεί τις τελευταίες ημέρες. «Μην αποπειραθείτε να περάσετε παράνομα τα ελληνικά σύνορα» γράφει μεταξύ άλλων το μήνυμα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές: «Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα για την ενημέρωση των ανθρώπων που παρακινούμενοι από fake news κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών μας συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων στα σύνορα ώστε να ενημερωθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Προσθέτουν ότι χιλιάδες ξένα κινητά που βρίσκονται κοντά στην περιοχή λαμβάνουν τα παρακάτω μηνύματα καθώς πλησιάζουν τα σύνορα: «Από την Ελληνική Δημοκρατία: Η Ελλάδα αυξάνει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στο μέγιστο βαθμό. Μην αποπειραθείτε να περάσετε παράνομα τα ελληνικά σύνορα».

Εισαγγελική παρέμβαση για ψευδές δημοσίευμα για τις Καστανιές

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα ιστοσελίδας, το οποίο διαψεύστηκε, για την κατάσταση στις Καστανιές. Το επίμαχο κείμενο είχε τίτλο “Καστανιές: οικογένειες στέλνουν γυναίκες και παιδιά στα μετόπισθεν για καλό και για κακό” και αποτέλεσε αφορμή για εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης .

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων καθώς μετά την επίμαχη ανάρτηση υπήρξε δήλωση διάψευσης του δημάρχου Ορεστιάδας. Η παραγγελία του κ. Ιωαννίδη για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε στην Κρατική Ασφάλεια Αθηνών.

Έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μεταναστευτικό, με τις χιλιάδες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και τις νέες ροές στα νησιά του Αιγαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα.

Έβρος: Σχεδόν 10.000 απόπειρες εισόδου σε 24 ώρες – 73 συλλήψεις

Συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου οι οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο από πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές αποτράπηκε η είσοδος σε 9.972 άτομα, ενώ οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε 73 συλλήψεις.

«Από τις έξι το πρωί χθες, μέχρι τις έξι το πρωί σήμερα αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Έβρο) σε 9.972 άτομα. Έγιναν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες. Αυτοί που εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ. ‘Έρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία. Ο στρατός καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

«Γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση). Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως.

Από τις 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί από το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο ελληνικό έδαφος», προσθέτουν.

Επιπλέον συμπληρώνουν: «Χθες, κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν».