Main Menu

Σε 52χρονο από το Δήμο Μύκης η πρώτη νευροχειρουργική επέμβαση σε συνθήκες κορωνοϊού.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης η πρώτη νευροχειρουργική επέμβαση σε συνθήκες κορωνοϊού, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. 

Περιγράφοντας την ιδιαιτερότητα της επέμβασης, της πρώτης που έγινε στην ειδικά διαμορφωμένη για συνθήκες κορονοϊού, χειρουργική αίθουσα του ΠΓΝΑ, ο καθηγητής νευροχειρουργικής, τονίζει ότι προερχόμενος ο ασθενής από περιοχή υψηλού κινδύνου αντιμετωπίζεται υποχρεωτικά ως περιστατικό, προς αποφυγήν ενδεχόμενης διασποράς του ιού. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να χειρουργήσεις υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, δεν μας έχει ξανατύχει να κάνουμε χειρουργείο σε ειδική αίθουσα. Τα μέτρα ασφαλείας επιβάλλουν διπλές στολές.

Τα πρώτα λεπτά δυσκολεύεσαι ν’ ανασάνεις και να δεις, γιατί φοράς διπλή μάσκα και γυαλιά και η ανάσα τα θολώνει και δεν βλέπεις», λέει ο κ. Μπιρμπίλης, συμπληρώνοντας το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος όλης της χειρουργικής ομάδας. «Μου ήταν εξαιρετικά δύσκολα στο χειρουργείο, αλλά είναι πολύ σημαντικό το ποιους έχεις δίπλα σου τη συγκεκριμένη στιγμή. Συνεργάτες που μετά από 15 χρόνια μπορείς να συνεννοηθείς ακόμη και με το βλέμμα. Το σημαντικό είναι ότι το περιστατικό έχει αντιμετωπιστεί πλήρως σε μόνο δύο μέρες».

Σημειώνει πως το ΠΓΝΑ, είναι και κέντρο αναφοράς ανευρυσμάτων. «Έχουμε τη δυνατότητα και να τα χειρουργήσουμε και να τα εμβολίσουμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη βόρεια Ελλάδα που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, το μοναδικό εμβολιστικό δημόσιο κέντρο από τη Λαμία και πάνω», δηλώνει ο καθηγητής νευροχειρουργικής.

Ειδική μνεία στη διοίκηση του ΠΓΝΑ: “Εξασφάλισε την πολύ καλή λειτουργία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού”

Ειδική μνεία κάνει και στη διοίκηση, στην οποία αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την «πολύ καλή λειτουργία», του νοσοκομείου- κέντρου αναφοράς για συμπτώματα κορωνοϊού. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και δεδομένων των κρουσμάτων στην περιοχή της Ξάνθης, εκτιμά ότι «Το σύστημα λειτουργεί, με τις όποιες αδυναμίες και η διοίκηση κινήθηκε ταχύτατα, προχωρώντας και στη λήψη μέτρων, που για κάποιους μπορεί να φαντάζουν υπερβολικά. Αυτός είναι όμως και ο λόγος που δεν υπάρχει ενδονοσοκομειακή εξάπλωση του ιού, που δεν ξέφυγε ο ιός από μέσα προς τα έξω, όπως συνέβη στην Ιταλία. Διαφορετικά θα είχαμε διαλυθεί, με το περιορισμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Φαίνεται ότι έχει περιοριστεί και μάλιστα σ’ ένα νοσοκομείο που δέχθηκε και περιστατικά θανατηφόρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Μπιρμπίλης υπογραμμίζει το πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα αντιμετώπισης τοπικά, των νευροχειρουργικών περιστατικών. «Εδώ και 15 χρόνια ανταποκρινόμαστε, στο βαθμό που μας επιτρέπουν οι δυνατότητες της κλινικής, σε κάθε περιστατικό, δεν θα κάναμε τώρα και για τον κορωνοϊό; Το μόνο που θέλουμε είναι να γίνει μία κλινική στην οποία ο κόσμος που έρχεται εδώ να μπορεί να μένει και όχι να φεύγει γιατί δεν υπάρχουν οι συνθήκες. Μία κλινική με περισσότερα των τεσσάρων κρεβατιών, στελεχωμένη με τον απαραίτητο αριθμό νοσηλευτών και ειδικευομένων. Μπορεί να γίνει και οι πολίτες της περιφέρειας πρέπει να έχουν την περίθαλψη που δικαιούνται», καταλήγει ο καθηγητής νευροχειρουργικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ