Main Menu

Γκάμπρας Κομνηνός: Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε 1000 3D μάσκες για την Ξάνθη.

Με έγκριση από το υπουργείο Υγείας καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να παραδώσουμε 190 μάσκες 3D στο νοσοκομείο, 100 στο ΕΚΑΒ και 50 στο Κ.Υ. Εχίνου, στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε 1000 μάσκες για τον Νομό Ξάνθης επισήμανε με χαρά μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο ιδιώτης γιατρός με ειδικότητα καρδιολόγου κ. Κομνηνός Γκάμπρας.


Για την πρωτοβουλία του και την υλοποίηση την προσπάθειας μιλά στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Γκάμπρας: «Στα μέσα Μαρτίου διάβασα κάποια άρθρα που αναφέρονταν σε μια ομάδα εθελοντών στην Ιταλία που ξεκίνησε την κατασκευή αναπνευστικών βαλβίδων. Μετά από έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο βρήκα κάποια σχέδια όπως αυτό του Τσέχου Μηχανικού Γιόζεφ Προύσα. Με βάση αυτό δημιουργήσαμε την μάσκα και ξεκινήσαμε την εκτύπωση σε 3D εκτυπωτή αφού προηγουμένως υποβάλαμε τα σχέδια και πήραμε την έγκριση από το Υπουργείο Υγείας. Μαζί μ’ εμάς ξεκίνησαν και κάποιες άλλες ομάδες εθελοντών στην Αθήνα και αργότερα στην Θεσσαλία. Να σημειώσουμε ότι η πατέντα είναι ανοιχτή και δεν έχει πνευματικά δικαιώματα», διευκρινίζει ο κ. Γκάμπρας.


Η ιστορία μας που είναι μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς ξεκίνησε μετά από ενδελεχή διερεύνηση σε επιστημονικά άρθρα και υπάρχουσες κατασκευές κατέληξε σ’ ένα μοντέλο μάσκας από πλαστικό που κατασκευάσαμε με την χρήση εκτυπωτών 3D τις μάσκες για την προστασία γιατρών , νοσηλευτών και ασθενών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημία του κορωνοϊού, παρέχοντας μια ασπίδα προστασίας για τους ίδιους, τις οικογένειές τους αλλά και τους ασθενείς που περιθάλπουν σημειώνει ο κ. Γκάμπρας.

Πολύτιμη ήταν η συμμέτοχη του επιχειρηματία ηλεκτρονικών ειδών με εκτυπωτές τεχνολογίας 3D κ. Ανέστη Παπαχρήστου που στις 20 Μάρτιου στελέχωσαν μια ομάδα επτά ανθρώπων που γρήγορα μεγάλωσε και πλέον απαρτίζεται από 17 άτομα και 350 μάσκες που έχουν ήδη παραδοθεί σε αυτούς που το έχουν άμεση ανάγκη .

Η προσπάθεια είναι καθαρά εθελοντική αφού και όλη την διαδικασία αλλά και το κόστος το καλύπτει η ομάδα που τις κατασκευάζει. Απαιτούνται από δυο έως και έξι ώρες για την κατασκευή μιας 3D μάσκας, ανάλογα τον τύπο του εκτυπωτή, ενώ για 20 μάσκες χρειάζεται ένα κιλό πλαστικό υλικό. Όπως επισημαίνει ο κ. Γκάμπρας οι συγκεκριμένες μάσκες, για να είναι απόλυτα ασφαλείς τόσο για το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και για τους ασθενείς, απαιτείται να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Δεν πρέπει να έχουν μικροπόρους για να προστατεύουν από το αερόλυμα που δημιουργείται κατά τις ιατρικές εργασίες. Πρέπει να είναι απολύτως στεγανές για να μην θέτουν σε κίνδυνο γιατρούς και ασθενείς.H κατασκευή της μάσκας μετά την εκτύπωση του πλαστικού μέρους της απαιτεί την τοποθέτηση μιας διάφανης πλαστικής ζελατίνας και στη συνεχεία γίνεται η συγκόλληση όλων των μερών και εκτυπώνεται Το κόστος το καλύπτουμε εμείς αν και η προσπάθειά μας έχει θετική ανταπόκριση και έχουμε κάποιες προσφορές. Έχουμε σκοπό αυτές που θα κατασκευάσουμε τώρα να τις διαθέσουμε στον Ιατρικό σύλλογο Ξάνθης και στην Αστυνομία αφού καλύψουμε όλες τις ανάγκες του προσωπικού στο νοσοκομείου και στα Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ.Ο στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε 1000 μάσκες για τον Νομό Ξάνθης.Η επικοινωνία γίνεται μέσου του Κοινωνικού Ιατρείου Ξάνθης που συντονίζει αυτή την προσπάθεια μας».

«Στην περιφέρεια ΑΜ-Θ και στην Ροδόπη έχουν ξεκινήσει και άλλες ομάδες ,βρισκόμαστε σε επαφή και είμαστε ανοιχτή να βοηθήσουμε όλους όσους επικοινωνούν μαζί μας γιατί είναι μια προσπάθεια κοινή και θέλει ενότητα για να νικήσουμε τον COVID 19. Είναι μια μάχη με έναν αόρατο εχθρό. Τα στοιχεία για την χώρα μας είναι πολύ καλά και φαίνεται πως αυτή η μάχη κερδίζεται,αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και τις οδηγίες για να βγούμε πιο γρήγορα και να μην χάσουμε ότι κερδίσαμε» σημειώνει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για αυτή την πολύ όμορφη πράξη εθελοντισμού και αλληλεγγύης ο κ. Κομνηνός Γκάμπρας.

ert