Main Menu

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
Ξάνθη, GR
26°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio
ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ! Φωτιά ξέσπασε στην Ξάνθη στην περιοχή των λαχανοκήπων

Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά της Ξάνθης από Δευτέρα-Ποια καταστήματα ανοίγουν, ποια παραμένουν κλειστά.

Τις τελευταίες ετοιμασίες προκειμένου από αύριο να υποδεχθούν στα καταστήματα τους και πάλι καταναλωτές  κάνουν σήμερα οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων στη Ξάνθη οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να μπουν στη «μάχη» των εκπτώσεων σε μία προσπάθεια να διώξουν το στοκ και παράλληλα να συγκεντρώσουν ρευστό.

Η ικανοποίηση τους δε απ’ το γεγονός ότι για πρώτη φορά, έπειτα από τρεις μήνες οι δραστηριότητες του λιανικού εμπορίου λείπουν απ’ τους ΚΑΔ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τα νέα περιοριστικά μέτρα που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ στο ΦΕΚ, είναι έκδηλη.

Ήδη οι περισσότεροι απ’ αυτούς έσπευσαν απο χθες να προετοιμάσουν τα καταστήματα τους για το μεγάλο «άνοιγμα» αύριο. Ακόμα και οι έμποροι που βρίσκονται στις επικίνδυνες επιδημιολογικά περιοχές της χώρας, οι οποίοι θα ανοίξουν αύριο τα καταστήματα τους μόνο για παραδόσεις προϊόντων μέσω της μεθόδου του click away.

Συνολικά στη χώρα (πλην των «κόκκινων περιοχών») η πλήρης επαναλειτουργία αφορά το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων καθώς επίσης τα εμπορικά κέντρα (malls), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets). Το ωράριο λειτουργίας τους, όπως και των σούπερ μάρκετ, μπορεί να ξεκινά απ’ τις 7 το πρωί και υποχρεωτικά να τελειώνει στις 8 το βράδυ.

Η λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται πλέον κανονικά με μόνο περιορισμό την συνάθροιση εντός του καταστήματος ή του mall κατά αναλογία 1 πελάτης ανά 25 τμ., υπολογίζοντας τους κύριους χώρους και όχι αποθήκες κοκ.  Ένας περιορισμός μάλιστα που θα ισχύει πλέον και για τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ. Σημειωτέον πως ο αριθμός των παρευρισκόμενων υπαλλήλων των καταστημάτων δεν υπόκειται σε περιορισμό.
Παράλληλα οι καταναλωτές θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο ωρών για τα ψώνια τους απ’ τη στιγμή που θα στείλουν με SMS στο 13033 τον κωδικό 2 λαμβάνοντας την έγκριση ή θα συντάξουν το έντυπο μετακίνησης.

Κυρώσεις και πρόστιμα
Οι παραβάτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόστιμο 300 ευρώ ενώ στην περίπτωση των επιχειρήσεων που παραβαίνουν τους κανόνες θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις με προσωρινή αναστολή δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα ξεκινά για κατάστημα ως 20 τμ από 2000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας ως 15 μέρες  και φθάνει για μεγάλα καταστήματα ως δεκάδες χιλιάδες ευρώ και αναστολή λειτουργίας ως 60 μέρες!

Αναλυτικά:
Επίσης κατάστημα χωρίς ανάρτηση στην πόρτα του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκεται εντός του θα βρίσκεται αντιμέτωπο με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στην πρώτη παράβαση και 600 ευρώ στη δεύτερη.

«Τσουχτερό» είναι και το πρόστιμο για μη τήρηση των κανόνων στους ανελκυστήρες. Η πρώτη παράβαση έχει πρόστιμο 1000 ευρώ για την επιχείρηση και η δεύτερη 2000 ευρώ.
Κομμωτήρια & Κέντρα αισθητικής.

Μαζί με το λιανικό εμπόριο από Δευτέρα στις όχι επικίνδυνες επιδημιολογικά περιοχές («πράσινες») θα μπορούν να λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού Κομμωτήρια και κουρεία, Κέντρα αισθητικής, Διαιτολογικά κέντρα (με εξαίρεση την άσκηση) και γενικά οι υπηρεσίες διαιτολογίας, και Κέντρα ευεξίας, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, καθώς και τα ΚΤΕΟ.

Για όλα αυτά το  ωράριο λειτουργίας τους μπορεί επίσης να ξεκινά απ’ τις 7 το πρωί και υποχρεωτικά να τελειώνει στις 8 το βράδυ.
Τα ραντεβού θα πρέπει να καταγράφονται σε ημερήσια λίστα την οποία θα συντάσσουν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων με την έναρξη λειτουργίας τους.
Οι επιχειρήσεις που θα «πιαστούν» με πελάτες χωρίς να έχουν κλείσει ραντεβού ή να μην τηρούν κατάλογο των ραντεβού της ημέρας που θα πρέπει να έχει συντάσσεται κάθε πρωί με την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης τότε είναι αντιμέτωπες με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και 2.000 ευρώ για τη δεύτερη.

Παραμένουν σε αναστολή
Με βάση την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ στο ΦΕΚ παραμένουν μεταξύ άλλων σε αναστολή:
-Εστίαση, καφέ, internet καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξαιρουμένων των υπηρεσιών delivery, take away και drive through.
-Κινηματογράφοι,
-θέατρα, θεάματα, συναυλιακοί χώροι, εξαιρουμένης της δυνατότητας για live streaming
-Παιδότοποι
-νυχτερινά κέντρα, χώροι δεξιώσεων, μπαρ
-γυμναστήρια
-συνέδρια, εκθέσεις
-Καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, καζίνο κοκ
-ζωολογικοί κήποι
-οίκοι ανοχής