Main Menu

Αδωνις Γεωργιάδης: «Τον χειμώνα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι όχι».

Τα λεγόμενα «προνόμια για τους εμβολιασμένους» αφορούν περισσότερο βαθμούς ελευθερίας όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, έναντι εκείνων που επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Η εφαρμογή τους τοποθετείται χρονικά όταν όλοι οι πολίτες της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν –περί τις αρχές Ιουλίου–, με την κυβέρνηση να καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση αφού λάβει τη σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής. «Η κουβέντα για τα λεγόμενα προνόμια των εμβολιασμένων, που δεν είναι προνόμια, αλλά περισσότερο βαθμοί ελευθερίας των εμβολιασμένων σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε πλέον δώσει στο σύνολο των κατοίκων της Ελλάδας την ευκαιρία του εμβολιασμού. Οταν πια θα είναι δεδομένο ότι κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί, όχι γιατί δεν μπόρεσε, αλλά γιατί δεν ήθελε», επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ την Τετάρτη και  ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, εκτιμώντας ότι «δεν είμαστε μακριά», καθώς «αρχές Ιουλίου θα έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος». «Τον χειμώνα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι όχι», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού, σε ένα πρώτο δείγμα του τι σημαίνει πρακτικά η έναρξη ισχύος των εν λόγω «προνομίων». Οσον αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού εργαζομένων συγκεκριμένων κατηγοριών, ο κ. Γεωργιάδης έφερε το παράδειγμα ξενοδόχου που –όπως είπε– του έθεσε σε συνομιλία τους το ζήτημα της απροθυμίας μερίδας υπαλλήλων του να εμβολιαστούν. «Χθες ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και μου έθεσε το ζήτημα ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση», σημείωσε ο υπουργός και σε ερώτηση αν αυτό είναι έσχατο μέτρο, πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες και συναδέλφους, δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Θέλεις να θέσεις σε κίνδυνο τους άλλους, δικαίωμα σου.

Όπως είπε χθες και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο, πουθενά το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει αυτόν που θέλει, με τη συμπεριφορά του, να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους». «Τον ανθρώπινο φόβο και την ανησυχία των συμπολιτών μου, κατά του εμβολίου, τα αντιλαμβάνομαι… Ολοι όσοι εμβολιαστήκαμε, είχαμε μια ανθρώπινη ανησυχία. Αλλο είναι η ανθρώπινη ανησυχία, που είναι σεβαστή, και άλλο είναι η αποδοχή ότι οι λίγοι μπορούν να καταστρέψουν τους πολλούς. Αυτό δεν γίνεται», θέλησε να επισημάνει ο κ. Γεωργιάδης.

Στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα δύο αρνητικά παραδείγματα όσον αφορά την προσέλευση των πολιτών για να εμβολιαστούν, αυτά της Κέρκυρας και της Σάμου. «Διαβάσαμε χθες για την Κέρκυρα, όπου έχουμε φτιάξει ένα σούπερ εμβολιαστικό κέντρο και πηγαίνουν αντί για 800 άτομα την ώρα, πέντε την ώρα. Αυτό είναι καταστροφή.

Είσαι η Κέρκυρα, περιμένεις να έρθουν τουρίστες από τη Βρετανία και να βγεις από την πορτοκαλί λίστα, αν έχεις κρούσμα κορονοϊού στην Κέρκυρα, κλείνουν όλα, και δεν πας να εμβολιαστείς… Δεν το καταλαβαίνω. Το ίδιο ισχύει στη Σάμο. Το γεγονός ότι η Σάμος έχει περάσει στα διεθνή μέσα ως παράδειγμα προς αποφυγή νομίζετε ότι κάνει καλό στα ξενοδοχείο και τα εστιατόρια της Σάμου; Θα έρθουν μετά από τρεις μήνες και θα λένε δεν πήγε καλά ο εμβολιασμός; Αν δεν εμβολιαστείς, τι να σου κάνει το κράτος;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Είναι προφανές», εκτίμησε, «ότι υπήρξε μια επικοινωνιακή διαχείριση λανθασμένη. Μια είδηση ενός ατυχούς περιστατικού που μπορεί να συνδέεται με το εμβόλιο, μπορεί και όχι, να παίζει πέντε μέρες στις ειδήσεις και όχι τα εκατομμύρια που δεν πάθανε τίποτα από το εμβόλιο, δεν παίζουν καθόλου. Υπάρχει το θέμα πώς χειρίστηκε το θέμα της AstraZeneca η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν λέω ότι έγιναν όλα τέλεια, αλλά υπάρχει και μια φοβερή συνωμοσιολογία», παρατήρησε στη σχετική αναφορά του ο κ. Γεωργιάδης. Πηγή: Protagon.gr