Main Menu

Οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής Can Sat In Greece

Οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής Can Sat In Greece που διοργανώνεται από την εταιρία SPIN-Space Innovation σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό διαστήματος και τον WCRC.

Ο διαγωνισμός:
Στον διαγωνισμό αυτό, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, παίρνουν μέρος μαθητές και φοιτητές από όλη την Ελλάδα. Ουσιαστικά οι ομάδες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν ένα δορυφόρο στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού (εξού και το can – κουτάκι, sat- δορυφόρος).

Παράλληλα ,αυτός ο δορυφόρος θα πρέπει να εκτελεί μία αποστολή, κυρίως μετρήσεις , την οποία βέβαια θα αποφασίσουν οι μαθητές. Κατόπιν, οι μαθητές συγκεντρώνονται στην Αθήνα, όπου οι δορυφόροι τους εκτοξεύονται με έναν πύραυλο στα 1000 μέτρα από το έδαφος, κι έπειτα αφήνονται να πέσουν (προφανώς θα έχουν και αλεξίπτωτο για την αποφυγή της καταστροφής του σώματος) και θα δείξουν τις ικανότητές τους!

Η δική μας αποστολή:
Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί τριγύρω μας, τον πλανήτη μας να καταστρέφεται με ολοένα και γρηγορότερους ρυθμούς και τις λύσεις που υπάρχουν να μην υλοποιούνται, σκεφτήκαμε πως η αποίκιση σε έναν άλλον πλανήτη , αν και φαντάζει αρκετά ματαιόδοξο ,
μπορεί να είναι η ύστατη λύση, και κάποτε μπορεί να αξιοποιηθεί. Έτσι λοιπόν, Η αποστολή του cansat μας θα είναι να επισκεφθεί έναν ανεξερεύνητο πλανήτη και να μελετήσει αν πληρεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις για να αποικηθεί άμεσα από τους ανθρώπους. Θεωρήσαμε ότι μια τέτοια βασική προϋπόθεση είναι να μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί γήινη χλωρίδα στον πλανήτη. Για να έχουμε μια γνώμη γι’
αυτό σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε την ποσότητα οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα, υγρασίας στην ατμόσφαιρα και υγρασίας στο έδαφος που έχει ο πλανήτης. Ο δορυφόρος θα έχει φέρει σε πέρας την αποστολή του αν καταφέρει και μας στείλει αποτελέσματα, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά. Επιπλέον ο δορυφόρος μας θα μετράει την φωτεινότητα , καθώς επίσης και τη θερμοκρασία του πλανήτη.
Ο δορυφόρος θα μας στέλνει τις μετρήσεις του από τη στιγμή της απελευθέρωσής του , μέχρι να εξαντληθεί η μπαταρία του. Επίσης , θα προσπαθήσει να εντοπίσει τη θέση του, καθώς η χρήση GPS σε έναν ανεξερεύνητο πλανήτη δε θα χρησίμευε πουθενά…
Ο σκελετός του δορυφόρου θα κατασκευαστεί από εκτυπωτή 3d. Ουσιαστικά θα αποτελείται από διάφορους ορόφους και άλλα βοηθητικά τμήματα , μέσα στα οποία θα υπάρχουν οι αισθητήρες και τα υπόλοιπα μηχανολογικά μέρη.
Επιπρόσθετα , προσθέσαμε ένα μικρό buzzer , του οποίου ο ήχος θα μας βοηθήσει στην ανάκτηση του δορυφόρου.
Τέλος το αλεξίπτωτο είναι κατασκευασμένο από ύφασμα πολυεστέρα , και τα σκοινιά τα οποία θα το συνδέουν με τον δορυφόρο δεν είναι τίποτα άλλο παρά από κοινό ψαροντούφεκο.

Ο σταθμός βάσης:
Ο σταθμός στον οποίον θα στέλνονται τα δεδομένα αποτελείται κυρίως από ένα κοινό λάπτοπ και μία κεραία που εμείς θα κατασκευάσουμε εμείς.

Κατά την ενασχόλησή μας με το πρόγραμμα ερχόμαστε σε επαφή με ηλεκτρονικά, προγραμματισμό , τρισδιάστατη σχεδίαση, κατασκευές , αναζήτηση χορηγών , κατασκευή κεραίας, καθώς επίσης αναπτύσουμε σημαντικές ικανότητες και δεξιότητες όπως αυτή της
συνεργασίας.

Μπορείτε να μας βρείτε και να μας ακολουθήσετε στα κοινωνικά δίκτυα:
Instagram: sats_n_roses
Fecebook: Cansat Satsnroses
Twiter: Sats N’ Roses

Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς μας , και κυρίως την περιφέρεια Α. Μακεδονίας και Θράκης , που πίστεψαν σε εμάς και μας στήριξαν