Στη Ξάνθη δεν ήμασταν και στα καλύτερα μας. Με τον κορωνοϊό όμως πολλά πήγαν ακόμη πιο πίσω. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι παρά το ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, η κοινωνική και οικονομική ζωή, εύκολα ή δύσκολα, θα βρει το δρόμο της για την κανονικότητα με τις απαραίτητες προσαρμογές. Πρέπει λοιπόν και εμείς τοπικά, στο βαθμό που μας αναλογεί, να φροντίσουμε να καλύψουμε τόσο το χαμένο έδαφος όσο και να άρουμε επιτέλους όσα αποτελούν μειονεκτήματα και μας κρατάνε σε χαμηλούς ρυθμούς.
Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ως κυρίαρχο στοιχείο τον επανακαθορισμό της πολιτικής συζήτησης σε τοπικό επίπεδο, γιατί κατά κοινή ομολογία έχουμε ξεχάσει, τι πρέπει να περιλαμβάνει ως περιεχόμενο και σε ποιο αποτέλεσμα τελικά να μας οδηγεί. Χρειάζονται τοποθετήσεις, προτάσεις και διάλογος ουσίας και όχι να αναλωνόμαστε στην πολιτική χωρίς βάθος από τραπέζια και εκδηλώσεις, άλλοτε με ανούσιες αντιπολιτευτικές φωνές και άλλοτε με ναρκισσισμό αυτοπροβολής. Αυτό δεν βοηθάει κανένα. Χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί για να προσδώσουμε περιεχόμενο στην πολιτική συζήτηση τοπικά και να επιτύχουμε αποτέλεσμα με ουσία.
Στα θετικά καταγράφονται η ανακοίνωση ένταξης σε χρηματοδοτικό πλαίσιο και η πορεία υλοποίησης του μεγάλου αρδευτικού του κάμπου της Ξάνθης όπως ανακοινώθηκε από τον ΥΠΑΑΤ κο Σπήλιο Λιβανό, με την παρουσία και την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού κου Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Ξάνθης. Δύο έργα με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα για όλο το νομό. Έργα εξαιρετικά για το μέλλον μας. Ακόμη στον νέο αναπτυξιακό νόμο υπάρχουν πρόσθετα μέτρα που βελτιώνουν τις προοπτικές επενδύσεων σε σχέση με τον προηγούμενο.
Στη Ξάνθη όμως υπάρχουν πολλά ακόμη που χρειάζονται βελτίωση, για τα οποία πρέπει να δουλέψουμε συνδυαστικά και σοβαρά. Ενδεικτικά :
α) Αναδασμοί σε Εράσμιο – Σούνιο – Κουτσό.
β) Μικρά άμεσα αρδευτικά έργα.
γ) Τουρισμός όχι μόνο με δράσεις προβολής αλλά ανάπτυξη με έργα σύμβολα:
- i) εγκατάσταση rafting στη Σταυρούπολη
- ii) ποδηλατόδρομος Νέστου μέσα από χωριά του κάμπου
iii) ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων και εύκολη πρόσβαση σε αυτούς
- iv) νέα οδική πρόσβαση μέσω Rundozem-Μελίβοια, ανατολική παράκαμψη Ξάνθης
- v) ανάπτυξη υποδοχής νέων μορφών τουρισμού πχ digital nomads
δ) Περιορισμός κουνουπιών, καταπολέμηση ζωονόσων- ανθρωπονόσων
ε) Ίδρυση κλιμακίου Πυροσβεστικής στο Δήμο Μύκης
στ) Βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών στα λιμάνια, στο Πόρτο Λάγος και στα Άβδηρα
ζ) Ορεινή Ξάνθη, μέτρα στήριξης αγροτών κτηνοτρόφων- οικονομικής ανάκαμψης
η) Αντιπλημμυρικά αναχώματα σε Νέστο και κανάλια στη Βιστωνίδα
θ) Κτίριο που γεννήθηκε ο Χατζιδάκις, Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – νέος κανονισμός – λειτουργία
ι) Κτίριο ‘‘Γκέρινγκ’’ αποφάσεις – μελέτη για νέα χρήση
ια) Κτίρια περιφέρειας καταγραφή, χρήσεις-ανάγκες, μελέτες για επανάχρηση (Ξάνθη-Αθήνα)
ιβ) Εταιρείες περιφέρειας (Στήριξη και ΚΕΚ)
ιγ) Απονιτροποίηση
ιδ) Βελτίωση οδικού δικτύου σε όλη την ορεινή περιοχή
ιε) Ενδιαφέρον και κινητοποίηση για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής
ιστ) Διεκδίκηση πρόσθετων ειδικών μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα
ιζ) Υπηρεσίες υγείας, δημόσιο σύστημα
ιη) προγραμματισμός φυτεύσεων καρποφόρων δέντρων σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε ψυγεία και λοιπές υποδομές.
Συζητώντας και αναπτύσσοντας το καθένα από τα παραπάνω μπορούμε να εξειδικεύσουμε και να εστιάσουμε σε λεπτομέρειες, όμως το ότι η λίστα είναι εξαιρετικά μακροσκελής που μπορεί να συμπληρωθεί και με άλλα, σημαίνει πολλά και ο καθένας από εμάς μπορεί να αναλογιστεί τις αιτίες. Συνεπώς επιβάλλεται να κουβεντιάσουμε, να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους, να εργαστούμε για την ουσία, όχι μόνο για τα εύκολα αλλά και για τα δύσκολα που απαιτούν χρόνο και κόπο για να υλοποιηθούν.
Απαιτείται να μπούμε σε καθεστώς επανεκκίνησης το 2022
Το 2022 ας είναι το έτος για την επανεκκίνηση της πολιτικής με αποτέλεσμα. Είναι ίσως ο χρόνος στον οποίο πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε και να συνεννοηθούμε, ώστε η Ξάνθη που τόσο το έχει ανάγκη, να αρχίσει να αποκτά ξανά την ταυτότητα, που με το πέρασμα των χρόνων ξεθωριάζει. Την ταυτότητα μιας περιοχής που παράγει πρωτότυπο πολιτιστικό αποτύπωμα, μιας περιοχής που αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στην οικονομία, στον πολιτισμό και την ιστορία, με τρόπο γοητευτικό, άξιο μίμησης για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Μία περιοχή που δεν επαναπαύεται σε όσα ξεχωριστά έχει. Αλλά ανανεώνεται και δημιουργεί καινούργια, μία περιοχή που γεννά ιδέες και συνεργασίες, μία περιοχή που αξίζει κάποιος να ζει όχι μόνο σαν επισκέπτης αλλά και σας μόνιμος συμμέτοχος στην παραγωγή νέων δράσεων οικονομίας, πολιτισμού και τέχνης. Οι χαμηλές επιδόσεις, τα υφιστάμενα και κεκτημένα, τα συνηθισμένα, δεν μας ταιριάζουν, δεν μας αρκούν και δεν τα χρειαζόμαστε. Ήρθε η ώρα να προοδεύσουμε, σεβόμενοι το παρελθόν αλλά και σχεδιάζοντας με πρωτοτυπία το μέλλον μας.
Εφόσον πραγματικά είναι προτεραιότητα η Ξάνθη μας τότε δεν χωράνε αντιπαλότητες και εγωισμοί σε αυτό το σκοπό. Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι να συμβάλουμε ώστε το 2022 να είναι η χρονιά της επανεκκίνησης και της αναγέννησης του τόπου μας.