Main Menu

1η Θεματική Συνάντηση της πλατφόρμας Ανοιχτού Διαλόγου στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης

To απόγεμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της πλατφόρμας δημόσιου διαλόγου που εγκαινίασε το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, χθες, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.

Η συνάντηση έφερε στην ίδια τράπεζα διαλόγου εκπροσώπους φορέων, συλλογικών οργάνων και δημοτικών σχημάτων, με θέμα συζήτησης την προστασία του ιστορικού και σύγχρονου αστικού κορμού της πόλης της Ξάνθης, ενόψει και των Γιορτών Παλιάς Πόλης, καθώς και τη σχέση αστικού και δασικού περιβάλλοντος, υπό το βάρος των νέων συνθηκών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις ενδεχόμενες επιπτώσεις από μία πυρκαγιά στο περιαστικό δάσος, ανάλογη αυτών που δυστυχώς έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τις τελευταίες βδομάδες και την περιφέρειά μας.

Καλωσορίζοντας τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες, ο Νίκος Κοσμίδης σημείωσε τους άξονες πάνω στους οποίους διαμορφώθηκε η σκέψη γι’ αυτήν την πλατφόρμα, έτσι όπως καταγράφηκαν και στη σχετική ανοιχτή πρόσκληση. Η νέα αυτή προσπάθεια διευρύνει τις ήδη πολυποίκιλες παρεμβάσεις του προγράμματος στον δημόσιο χώρο. Τονίστηκε πως η πλατφόρμα θέλει να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός πολιτισμού του ελεύθερου και ανοιχτού δημόσιου διαλόγου, χωρίς να είναι ιδεολογικά στραμμένη σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά και απορρίπτοντας «απολιτίκ» προσεγγίσεις στα σύγχρονα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε από κοινού ως πολίτες.

Η Μαρία Πετρά, παρουσίασε τις γενικότερες αλλά και ορισμένες αρκετά συγκεκριμένες προτάσεις του προγράμματος γύρω από τον άξονα της πρώτης θεματικής της πλατφόρμας διαλόγου. Συγκεκριμένα, έθεσε ως κομβικής σημασίας την επανένταξη των επαγγελματικών ομάδων που ζουν από το δάσος αλλά και των ανθρώπων που έχουν αναπτυγμένη σχέση με αυτό, ως βασικών πυλώνων στην πυροπροστασία. Τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστεί άμεσα η λανθασμένη αντίληψη που προάγει μια μονομερή και κατακερματισμένη ανάγνωση των ζητημάτων π.χ. της προστασίας του δάσους, καθώς και της διατηρητέας αλλά και της νεότερης Ξάνθης, χωρίς δημόσιο διάλογο και ερήμην της κοινωνίας, ιδιαίτερα των ανθρώπων που έχουν οργανική σχέση με αυτούς τους χώρους.

Στον διάλογο που αναπτύχθηκε έλαβαν τον λόγο με δομημένες και συγκεκριμένες τοποθετήσεις 15 συμμετέχοντες. Οι προτάσεις τους βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα δημοσιοποιηθούν τις αμέσως ερχόμενες ημέρες προς γνώση όλων των ενδιαφερόμενων. Από πλευράς του προγράμματος, θέλουμε να σημειώσουμε τον πλούτο και το υψηλό επίπεδο των παρεμβάσεων αλλά και τη βιωματική γνώση που προσέφεραν σε όλες και όλους μας, αποδεικνύοντας τη χρησιμότητα της πλατφόρμας όπου οι συμμετέχοντες προσέρχονται σε ισότιμο διάλογο με επεξεργασμένες θέσεις και παρεμβάσεις.

Στο ανοιχτό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ο υποψήφιος Δήμαρχος, κ. Στράτος Κοντός, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι των δημοτικών σχημάτων «Η Ξάνθη αλλιώς» (κ.κ. Τάσος Κωνσταντινίδης και Γρηγόρης Παντελής), «Λαϊκή Συσπείρωση» (κ. Γιώργος Παπαδόπουλος) και «Μπροστά για την Ξάνθη» (κ.κ. Αργυρώ Γιαπουτζή, Αλεξάνδρα Δουλγεράκη, Στέλιος Τσετινές και Μαρίνος Ψωμάς), οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη» και εκ νέου υποψήφιοι με το σχήμα «Μπροστά για την Ξάνθη», κ.κ. Νίκος Ανταμπούφης και Αριάνα Παπαϊωάννου, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, κ. Κυριαζής Παρασχίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης, καθ. κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, και η Γραμματέας του συλλόγου, κ. Κατερίνα Μαυροδή, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Νίκος Γρηγοριάδης, ο τ. Πρόεδρος και νυν Αντιπρόεδρος του ΕΟΣ Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Ντούμας, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, κ. Μαρία Λυκοπούλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του ιστορικού ‘Α Δημοτικού Σχολείου, κ. Μαρία Ροδοπούλου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Βάτραχοι», κ. Μιχάλης Τσέπελης, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στο βουνό και γνώστες του, συνταξιούχοι, κάτοικοι της Παλιάς και της νέας πόλης, καθώς και φοιτητές του ΔΠΘ. Τους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και τις παρεμβάσεις τους.

Ευχαριστούμε, επίσης, το cafe bar Ερμής για την φιλοξενία στον όμορφο χώρο της αυλής του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, καθώς και την κ. Δήμητρα Πυργελή για τη συμβολή της ως προς την αρτιότερη διοργάνωση της συνάντησης.

Το πρόγραμμά μας ξεκίνησε ως μια ιδέα, ένα καλοκαιρινό βράδυ του 2021, και κλείνει ήδη δύο χρόνια παρουσίας με δράσεις για την ιστορία, τη μνήμη και τον πολιτισμό στην Ξάνθη αλλά και σε άλλες πέντε πόλεις της χώρας, σε συνεργασία με φορείς και ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποδεχόμενοι τις παραινέσεις των συμμετεχόντων της χθεσινής συνάντησης να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια της πλατφόρμας στην πόλη μας, περιμένουμε τις προτάσεις όλων για τις επόμενες θεματικές δημόσιου διαλόγου μεταξύ ενεργών πολιτών, εργαζομένων, νέων, επιστημόνων, εκπροσώπων φορέων και συλλογικοτήτων, δεσμεύοντας και από πλευράς μας τους υποψήφιους και της υποψήφιες των δημοτικών σχημάτων για τη συμμετοχή τους και μετά το πέρας των εκλογών.

Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού
Ξάνθη, 30.08.2023